Какво е трафик на хора

Трафикът на хора е криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална или трудова експлоатация. Трафикът на хора e тежко престъпление против личността, което нарушава основни човешки права и поругава човешкото достойнство.

За трафик на хора говорим когато, чрез заплахи, чрез използване на сила и принуда, чрез измама, заблуда и насилие, чрез използване на уязвимо положение или злоупотреба с власт и контрол хора биват експлоатирани.

Експлоатацията може да бъде в различни области и дейности:

Важно е да знаете, че в България използването на услуги, предоставяни от жертви на трафик, е престъпление.

Информирайте се, за да се предпазите!

Сигурно и безопасно пътуване

За да избегнете рискови ситуации, не давайте личните си документи (задграничен паспорт или лична карта) на никого, освен на длъжностни лица, които са се легитимирали пред вас. Направете снимка на личните си документи и я запазете в телефона си и в интернет пространството, така че в случай на нужда, да можете да я покажете. Например, можете да я изпратите в имейл до себе си или до близък.
sign_Exclamation
ЗАПОМНЕТЕ!

Дори и да изгубите или да ви отнемат личните документи, вие не губите правата си. Не се колебайте да се обърнете към полицията, независимо, че сте без документ.

Много хора в Европа и в България помагат на бежанците от Украйна чистосърдечно и с открити сърца. Но не е изключено сред тях да се крият и хора с користни и престъпни намерения. Трябва да предотвратите всеки, макар и минимален, риск да станете жертва на насилие, да изгубите свободата си, да бъдете експлоатирани.

Как да разпознаете фалшивата помощ

sign_Exclamation
ЗАПОМНЕТЕ!

Истинската помощ за бягащите от войната е безусловна.
Не приемайте помощ от хора, за които имате и най-малкото съмнение.
Не се съгласявайте на сляпо, имате право да питате и да се информирате за всичко, което ви засяга. Не подценявайте интуицията си!

Не винаги обстоятелствата позволяват да човек да избира. Понякога се налага да се действа бързо. За да намалите риска, бихте могили да направите следните неща:
sign_Exclamation
ЗАПОМНЕТЕ!

Никой не е застрахован да стане жертва на насилие или трафик на хора. Вие не сте безпомощни, можете да се защитите.

Как да не стана жертва на трафик на хора и трудова експлоатация в България

Бежанците, които са избрали България за свое убежище, трябва да започнат работа, за да могат да се грижат за своите семейства. Това крие рискове, защото не всеки може да се интегрира лесно на пазара на труда в чужда страна. За това е добре да знаете, че:
Трафикантите се възползват от тези затруднения и предлагат атрактивни и гъвкави възможности за труд, които се оказват измамни.
ВРЕМЕННАТА ЗАКРИЛА В БЪЛГАРИЯ ДАВА ПРАВО НА ПЪЛЕН ДОСТЪП ДО ПАЗАРА НА ТРУДА БЕЗ СПЕЦИАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ

Преди да започнете работи имайте предвид:

sign_Exclamation
ЗАПОМНЕТЕ!

Ако имате статут на временна закрила вашите трудови права не се различават от тези на българските граждани. Вие трябва да работите при същите условия, при които работят и българските граждани. За всяка нередност можете да подадете сигнал към институциите в страната.

Как да разбера дали съм жертва на трафик на хора и трудова експлоатация

Вие сте жертва на трудова експлоатация, ако…

Ако са нарушени трудовите ви права, можете да подадете сигнал към Изпълнителна агенция „Инспекция по труда“.

Вие сте жертва на трафик на хора, ако наред с горното….

Трафикът на хора е престъпление, вие сте жертва на престъпление.

Как да не стана жертва на трафик на хора в интернет

Трафикът на хора завладя киберпространството. Повечето хора днес търсят информация от интернет и от социалните медии и трафикантите се възползват от това. Хората, които бягат от войната разчитат да получат бърза и достъпна информация през интернет. Онлайн ресурсите могат да се окажат капан – фалшиво организирано пътуване или фалшиво предложение за работа и подслон.

ООН дава съвети за безопасно използване на интернет с цел превенция на трафика на хора онлайн.

1. Задайте строги настройки за поверителност

Ако профилът ви в социалните мрежи е публичен, всеки може да види вашите снимки, публикации и друга информация. Трафикантите използват тази информация, за да достигнат до жертвите, да ги проучат, за да могат да ги подведат и измамят. Настройте профила си, така че да не е достъпен до всички и изключете споделянето на местоположението на публикациите.

2. Пазете се от странни заявки за приятелство

Приемайте покани за приятелство или следване само от хора, които познавате, не приемайте непознати, дори ако имате общи приятели. През социалните медии трафикантите лесно изграждат доверие с потенциалната жертва.

3. Помислете преди да споделите

Не забравяйте, че всичко, което публикувате онлайн – снимки, текстове и др. – е публично достояние (ако нямате филтър), което означава, че нямате пълен контрол върху начина, по който то се вижда, споделя или използва. Трафикантите използват снимките и личните данни на хората, за да достигат до тях, да ги манипулират, да ги изнудват, или по друг начин да набират и следят жертвите. Никога не споделяйте в интернет лична информация, като например имейл, телефонния си номер, адреса или местонахождението си.

4. Пазете се от реклами и обяви, които изглеждат твърде добре, за да са истина

Трафикантите често използват привлекателен език в онлайн обявите за работа, например обещават високо заплащане за обикновена работа или бързо кариерно развитие. За сметка на това те не дават ясна информация за работодателя и за условията на труд. Ако изглежда твърде хубаво, за да е истина, най вероятно не е.

5. Докладвайте, не го споделяйте!

Бъдете бдителни в онлайн пространството и съобщавайте на властите за подозрителни страници или дейности. Не се колебайте да се откажете от приятелство, да блокирате или да докладвате някой, който ви тормози или говори с вас по начин, който не ви харесва. Правете скрийншоти на съобщенията или публикациите, които смятате за нередни – те могат да бъдат много полезни по-късно за разследване и наказателно преследване на случая.

6. Разпознавайте предупредителните знаци за трафик на хора

Познаването на рисковете за трафик на хора може да ви помогне да разберете кога вие или ваш близък сте изложени на риск да бъдете манипулирани или вербувани онлайн.

7. Потърсете помощ или подайте сигнал

В много страни има безплатни и анонимни телефонни линии за помощ за хора, които са станали или са изложени на риск да станат жертви на трафик. Уверете се, че знаете тези телефони. Ако имате нужда от информация или помощ, не се колебайте да позвъните на някои от достъпните телефони в България.

Как да постъпя, ако стана жертва на трафик на хора или сходно престъпление

Не се колебайте да се обърнете към полицията, дори и да нямате документи.

Ако сте жертва на трафик на хора, трябва да намерите начин колкото се може по-скоро да се обърнете към полицията на телефон 112 или към всеки полицейски служител. Непременно съобщете, че сте жертва на трафик и трудова експлоатация. Обяснете къде се намирате. Опишете подробно как постъпват с вас. Вие сте жертва на сериозно престъпление и полицията трябва да ви помогне.

Не се притеснявайте, ако работите или пребивавате нелегално. Вие не носите вина за това, а сте принудени да го правите. Не носите наказателна отговорност, ако докато сте в ситуация трафик, извършвате незаконни действия.
Можете да потърсите помощ на някоя от посочените горещи телефонни линии.

ВНИМАНИЕ! За да се справите, не се колебайте да търсите помощ. Направете всичко възможно, полицията и властите да разберат, че сте жертва на трафик. Ако сте жертва на престъплението трафик на хора, имате следните права:

Кои сме ние и как помагаме

Фондация „Асоциация Анимус“ е неправителствена организация, която работи повече от 25 години в подкрепа на жертви на насилие. Към нас се обръщат жертви на домашно насилие, трафик на хора и сексуално насилие. Имаме специализирани програми за деца, преживели психична травма. „Асоциация Анимус” е член на „Ла Страда Интернешънъл” (La Strada International) – европейска платформа срещу трафика на хора от независими неправителствени организации. Неин член е и Ла Страда Украйна, с която работим в тясно сътрудничество.
Разполагаме със следните услуги:
При нас работят опитни специалисти в областта на психичното здраве и психичната травма – психолози, психотерапевти, социални работници, адвокати. Ние предлагаме безусловна подкрепа за жертвите на насилие и трафик на хора. Услугите ни се намират в София. Работим в сътрудничество с всички основни институции и разполагаме с широка мрежа от партньори, които могат да съдействат за разрешаване на спешните проблеми на жертвите.
Какво можем да направим за вас?

Ще можете да разговаряте с психолог, за да решите как да продължите напред.

Ще можете да разговаряте с адвокат, за да си изясните какви са правата Ви като жертва на трафик и как да се възползвате максимално от тях.

Как да се свържете с нас?

За да получите помощ не е нужно специално насочване от някоя институция. Можете да се свържете с нас лично или като помолите служител, който Ви помага (социален работник, полицай, медицинско лице, служител на миграционна служба, посолство или всеки друг). Някои от нашите служители ползват руски. Ще направим всичко възможно да разберем от какво имате нужда.

За връзка с нас можете да ползвате всеки един от телефоните или е-мейлите тук.

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие – денонощно

0800 1 86 76 (безплатен номер от България)

е-мейл: 029817686@animusassociation.org

Рецепция на Фондация „Асоциация Анимус” – от 9.00 ч. до 17.30 ч.

+359 2 983 52 05

+359 2 983 53 05

е-мейл: animus@animusassociation.org

Полезни контакти

Специализирани центрове за бежанци от Украйна „Синя точка“ (Blue Dot)

СОФИЯ – Централна ЖП гара, бул.“Кн. Мария-Луиза“ № 102, 2ри етаж на гарата

СОФИЯ – Централа на БЧК, бул. „Джеймс Баучер“ 76

ВАРНА – ул. „Братя Шкорпил“ 3, непосредствено до сградата на БЧК
РУСЕ  – ул. "Гурко" № 10
БУРГАС  – ЖП гара Бургас, пл. „Царица Йоанна“ 2
ДОБРИЧ  – ул. Отец Паисий 19
Специализирани центрове за бежанци от Украйна

Ситуационен център „Отворени врати“
София, бул. „Александър Малинов“ 78
https://opendoors.center/

Специализиран център към Фондация „За доброто“
(с подкрепата на организация на евреите в България „Шалом“)
София 1303, бул. „Александър Стамболийски“ № 50

Специализирани информационни портали за бежанци от Украйна

https://www.motherukraine-bg.org/
https://ukraine.gov.bg/ua/
https://migrantlife.bg/uk
https://ukraine.refugee.bg/
https://jobs.investsofia.com/
https://bluedothub.org/country-hubs/bulgaria-hub/

Организации и институции в подкрепа на жертви на насилие и трафик на хора